Днес се навършват 32 години от смъртта на Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан

...
Днес се навършват 32 години от смъртта на Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан
Коментари Харесай

Не търси. Това, което е, е. Спри и виж: Уроците на Ошо

Днес се навършват 32 години от гибелта на Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин, прочут като Ошо - един от най-популярните модерни духовни учители. Той има издадени над 600 книги на 30 езика и милиони почитатели, възприели мъдростта на индийския мъдрец и мъдрец.

Учението на Ошо се корени в Хинду Адвайта веданта, която приема, че всяка действителност произтича от една единствена божествена същина. В тази мистична онтология, човешкото чувство за разделеност, дуалност и последователност се одобряват за илюзии, създадени от мозъка. Дуалистичното и преходно качество на света са един танц, една външна игра на галактическото схващане. В този танц, всяко нещо, всяко случване е свещено; има своя лична стойност и носи своята цел единствено по себе си.

По случай годишнината от гибелта на Ошо сме ви подбрали 10 негови поучителни цитата за живота.

„ Желанието да бъдеш невероятен – това е доста нормално предпочитание. Да се отпуснеш и да бъдеш елементарен – ето това е в действителност неизмеримо. ”

„ Всяко деяние води до неотложен резултат. Просто бъдете бдителни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е следил себе си и е разкрил какво за него е вярно и какво неправилно; какво е хубаво и какво неприятно. И с помощта на това, че е разкрил това самичък, той има голям престиж: дори, в случай че целия Свят ще приказва нещо друго, за него нищо няма да се промени. Той има личен опит, на който може да разчита и това е задоволително. ”

„ Не се опитвай да схванеш живота. Живей го! Не се опитвай да схванеш любовта. Навлез в любовта. Тогава ще познаеш - и това знание ще пристигна от твоя опит. Това знаене няма в никакъв случай да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкоз повече ще знаеш, че остава доста повече за узнаване.

Животът не е проблем. Да гледаш на него като на проблем значи да направиш неправилна стъпка. Той е тайнственост, която би трябвало да се живее, да се обича, да се изпита. Всъщност разум, който постоянно се стреми към пояснения, е един изплашен разум. Заради огромния си боязън той желае всичко да бъде обяснено. Той не може да навлезе в нищо, преди то да му бъде обяснено. Когато му се изясни, той се усеща на позната територия; познава географията, към този момент може да се движи с карта, управление и стратегия. Той в никакъв случай не е подготвен да навлезе в непозната, неразучена територия, без карта, без управление. Но животът е подобен и никаква карта не е допустима, тъй като животът непрекъснато се трансформира. Той е в този момент във всеки един миг. Няма нищо остаряло под слънцето, споделям ви го - всичко е ново. Той е голям динамизъм, безусловно придвижване. Само смяната е непрекъсната, единствено смяната в никакъв случай не се трансформира. "

„ Животът – това е загадка. Тя не може да бъде предсказана. Но има доста хора, които биха желали да живеят с предсказан живот, тъй като тогава нямаше да има боязън. Всичко щеше да е несъмнено, и нямаше да има подозрения в нищо. ”

„ Хората одобряват всичко толкоз съществено, че това става задължение за тях. Научете се да се смеете повече. За мен смехът е толкоз свят, колкото и молитвата. ”

„ Тъгата дава дълбочина. Щастието дава височина. Тъгата дава корени. Щастието дава клони. Щастието е като дърво извило клоните си в небето, а тъгата е като корените забили се в недрата на земята. И двете са нужни – колкото отива на високо, толкоз се впива дълбоко. Всичко това става по едно и също време. Колкото по-високо е дървото, толкоз по-дълбоки ще бъдат неговите корени. В реалност, това постоянно се случва съразмерно. Това е салдото на живота. ”

„ Ако ти си богат, не мисли за това, в случай че си безпаричен – не приемай бедността си на съществено. Ако си кадърен да живееш в мир, помнейки за това че мирът е единствено театър, ти ще си свободен, няма да те допрян страданията. Страданията са резултат от сериозното отношение към живота, блаженството е резултат от игра. Възприемай живота като игра и й се радвай. ”

„ Всички ние сме неповторими. Никога не питайте никого, какво е вярно и какво не. Живота е опит, в хода на който следва да се обясни какво е вярно и какво погрешно. Понякога може да постъпите погрешно, само че това ви дава съответния опит, от който вие ще получите полза. ”

„ Слушайте по-съзнателно. Събудете се. Когато почувствате, че ви е омръзнало се побутнете. Себе си, а не другия. Отворете очите си. Пробудете се. Слушайте още веднъж. Този, който може да е благополучен самичък, е същинска персона. Ако щастието ти зависи от другите, то ти си плебей, ти не си свободен! ”

„ Толкова ви е боязън да не извършите неточност... тъй като, в случай че сте свободни, естествено, ще извършите някоя неточност. Но запомнете, това е метод на живот. Много пъти ще падате. Няма нищо неприятно. Изправете се още веднъж и се научете да не падате. Бъдете по-бдителни. Ще извършите неточности, само че не повтаряте същите неточности още веднъж. Така човек помъдрява. Така човек става субект, горделив като кедрово дърво израснало на високо, достигнало звездите. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР